You are hereUn món de llengües

Un món de llengües


By ampaadm - Posted on 30 Desembre 2012

Se n’ha parlat molt de la importància d’aprendre llengües estrangeres i sembla que amb la creixent globalització, ja sigui per temes de negocis o d’estudis, el fet d’estudiar llengües estrangeres esdevé cada cop més una prioritat màxima. Ningú no posa en dubte avui en dia la necessitat d’aprendre l’anglès. I el que es trobaran els nostres fills després de l’escolaritat serà en molts casos un món multilingüe.

L’anglès
Amb els anys l’anglès s’està convertint en una lingua franca globalitzada que s’allunya cada cop més de l’anglès dels seus parlants nadius. Tant és així, que hi ha alguns mètodes de l’ensenyament de l’anglès que proposen currículums reduïts amb un mínim vocabulari que et permeti fer negocis i relacionar-te amb la gent sense massa esforç. Això és el que sembla preferir la majoria d’estudiants d’aquesta llengua a nivell mundial. Però qui expressarà la seva angoixa, el seu interès i la seva passió per un determinat tema sols amb unes poques paraules comodí? Seguiran acceptant eternament els nadius anglo-parlants la massacre de la seva llengua? Arribarà un moment, potser, que l’anglès “global” no s’entendrà amb l’anglès “tradicional”? I qui decidirà quina és la paraula més global, la que entendrà més gent? Els americans, els britànics, els japonesos?

Les altres llengües
Si mirem la literatura sobre el tema, i en aquesta mateixa línia, està agafant força en els últims anys arreu del món l’ensenyament del xinès. Tot i que aquí a Europa encara es dóna més importància a l’aprenentatge del francès i de l’alemany, el xinès és la llengua que més estudiants està aconseguint en els últims anys en el món globalitzat. Si bé la UNESCO confirma que el xinès és la llengua més parlada al món (comptant nadius i no nadius), Forbes assegura que l’anglès és de lluny la més útil en el món de la recerca i els negocis. Les crítiques al rànking de Forbes sobre les llengües més útils són moltes, interessades o no. Mentre el francès va perdent adeptes com a llengua útil des de fa dècades i l’alemany sols es considera a nivell europeu, l’espanyol és de les úniques llengües àmpliament parlades i tradicionalment apreses que encara conserva certa moda a ser estudiat.

Als EUA
Segons alguns estudis sobre quines són les llengües estrangeres més útils a aprendre en les escoles i universitats americanes, sembla que aprendre l’espanyol – tot i ser la més estudiada – no compensa ni de lluny en el món dels negocis. De fet, es calcula que el percentatge d’augment de sou o millora de possibilitats per trobar feina pel fet de saber espanyol és ínfim. Per contra, el xinès promet empresarialment perquè, diuen, et pot donar molts avantatges en el món dels negocis. Pel que fa a les llengües més útils a ser apreses pels estrangers que van a viure a Estats Units, han calculat que la diferència de sou i reconeixement empresarial és molt i molt gran segons la correcció del nivell d’anglès parlat. És a dir, un immigrant que parla l’anglès molt bé pot arribar a tenir un sou un 67% més alt que un immigrant que no el parla massa bé.

El futur incert
Segueixo llegint i veig moltes opinions al respecte. Revistes i organitzacions no es posen d’acord en quines són veritablement les llengües del futur. Uns diuen que el Japó també va ser una important potència mundial però que en canvi la seva llengua no va quallar (i per tant, perquè ho hauria de fer el xinès?).

D’altres que el rus s’està fent un lloc important, o bé que l’hindú també té dret a ser considerat. L’àrab, per altra banda, està considerat com clau per la CIA i per a certs sectors empresarials.

Que l’anglès és la llengua del present està prou clar, que trigarà a deixar-ho de ser també, però quan durarà el seu regnat i cap a on girarà la truita? El temps dirà.

Marta Galindo Casas
(filòloga anglesa i mare de l’escola)

Podeu trobar més informació als links següents:
http://www.forbes.com/2008/02/22/popular-foreign-languages-tech-language...
http://www.altalang.com/beyond-words/2008/10/27/the-10-most-useful-langu...
http://www.andaman.org/BOOK/reprints/weber/rep-weber.htm
http://www.bloomberg.com/news/2011-08-30/mandarin-chinese-most-useful-bu...
http://moreintelligentlife.com/node/4256
http://www.topuniversities.com/university-courses/articles/modern-langua...
http://exploredia.com/most-spoken-languages-in-the-world-2011/
http://www.bbc.co.uk/languages/guide/languages.shtml
http://abcnews.go.com/blogs/business/2011/09/top-3-useful-foreign-langua...
http://www.ehow.com/info_8526572_useful-languages-learn-international-la...

Etiquetes

SEGUEIX-NOS!

FAO

Cartell Som Escola 160

afaec